Barion Pixel

Zomo HOME

Miért tapétázzunk?

A tapétázás mellett számtalan érv felsorakoztatható a fal festésével szemben.

Funkcionális szempontból a tapétázott fal sokkal ellenállóbb, kevésbé sérülékeny, de ha mégis sérül, könnyen javítható, és a jól előkészített falra gyorsan, és tisztán felhelyezhető.

A legtöbb esetben azonban mégis inkább esztétikai szempontok miatt döntünk a tapétázás mellett, elsősorban azért, mert az egyszínűre festett falakkal szemben – ami a maga letisztultságával szintén lehet szép és elegáns – a mintás tapétával bevont fal lényegesen látványosabb eredményt ad.

A tapéta választásánál is több szempont szerint kereshetünk.

Egy jól kiválasztott tapéta teljesen átalakíthatja az adott helyiség stílusát és az érzékeinkre keltett hatást, ugyanis a tapéta színe és mintázata optikailag befolyásolja a helység térviszonyait, ezekkel tehát kiemelhetjük a tér előnyeit, de ha szükséges, javíthatunk az arányokon is.

Nagyon jó példa erre, amikor egy alacsony belmagasságú térben a függőleges irányú csíkos tapétával optikailag megnyújtjuk a teret, míg egy keskeny szoba falán a vízszintes irányú csíkokkal tágítjuk a térérzetet.

 

A különböző színek használatával is más-más hatást érhetünk el.

A sötét színek ugyan összenyomják a helyiséget, de egy hálószobában mégis meghitt hangulatot érhetünk el vele, míg a pasztell árnyalatok inkább nőies hangulatot árasztanak.

A hófehér szín a tisztaság érzetét nyújtja és a sötétebb szobát is fénnyel tölti meg.

Teljesen egyedi stílus eléréséhez a zöld, kék, sárga színeket használjuk inkább.

A teljesség igénye nélkül íme még néhány példa:

Piros: Energikus, szenvedélyes, izgalmas, a szeretetet idézi fel , veszély, erő, hatalom.

Lila: Melankolikus, misztikus, nyugtalanság, egyedi.

Világos lila: Mágikus, melankolikus, megfelezve hat.

Sötétkék: Szomorú, nyugodt, komoly, az eltűnődés és bánat színe.

Világoskék: Barátságos, szellős, merev érzetet vált ki.

Sötétzöld: Megnyugtató, barátságos, biztonságérzetet nyújt.

Világoszöld: Hideg, nyirkos, növények színe, a csend érzetét kelti.

Narancssárga: A jókedvet idézi, a nap színe, melegség, bőség.

Sárga: Ellazító, vidám, nyitott, felvillanyoz, harmónia érzetét váltja ki.

Barna: Komoly, biztonságérzetet nyújt, rend.

Szürke: Szomorú, közömbös.

 

Egy helyiségen belül a tapétát felhelyezhetjük akár az összes falra – ez esetben a különböző falakra akár eltérő mintázatú tapéta is kerülhet -, de gyakori, hogy csak egy adott falon alkalmazzuk.

Az utóbbi időben a vlies tapéta – egészségtudatos és környezettudatos tulajdonságaival –  folyamatosan kiszorította a papír tapétát a piacról. Ma már a választék 80%-a vlies tapéta.

Számos előnyös tulajdonsággal bír, hiszen felülete nagyon ellenálló és könnyen tisztán tartható, valamint bármilyen falfelületre könnyedén felhelyezhető, hiszen a tapéta hátoldalát nem, csak a falat kell bekenni a ragasztóval. Azonban a vlies tapéta egyik legfontosabb előnye, hogy a legtöbb típus környezetbarát anyagokból készül, mint a pamut, vagy a gyapot és az alapanyagnak köszönhetően a tapéta mögötti fal is könnyebben „lélegzik”.

A vlies tapétát gyakran alkalmazzák az újépítésű házak esetében is, nem csak rugalmasságából eredő kedvező tulajdonsága miatt, de egyben a már említett kiváló lég- és páraáteresztő képessége miatt is,  ami – nem utolsó sorban – jól érvényesíthető a házak és lakások hatékonyabb szigeteléskor, hiszen napjainkban a környezetkímélő szempontok és különösen a „financiális” szempontok kerülnek előtérbe a legtöbb háztartásban. Légáteresztő tulajdonsága garantálja azt is, hogy a vlies tapéta egyáltalán nem penészedik majd.

 

Egyszerűen és gyorsan felrakható akár „házilag” is.

A fal esetlegesen bekövetkező mozgása esetén sem reped el, a fal javításakor maradéktalanul lehúzható a falról, majd akár újra vissza is lehet ragasztani. Felrakásánál egyáltalán nem áll fenn a szakadás vagy gyűrődés veszélye. Rugalmas tulajdonsága miatt az összeillesztés zökkenőmentes, mivel képes a kisebb mozgásokat rugalmasan követni. Nedvesen méretre, formára vágható, és egyes típusai akár át is festhetőek.

Mindezek ellenére az én álláspontom az, hogy a legjobb a szakmunkát szakemberre bízni.

Válogass kedvedre webáruházunk tapétakínálatában! Bízom benne, hogy megtalálod a megfelelőt, de ha úgy érzed, hogy segítségre, tanácsra, vagy – akár a kivitelezésre is vonatkozó – árajánlatra van szükséged, keress minket elérhetőségeink bármelyikén!